Benutzeravatar
egnatia
Danke für die vielen Übersetzungen
Danke für die vielen Übersetzungen
Beiträge: 2932
Registriert: Fr, 15. Jul 2005, 12:58

Re: Dren apo Dreni

Sa, 15. Dez 2007, 16:32

Interfacex hat geschrieben:Mirdita të gjithëve
Nëse din dikush të më pergjigjet se si është saktë nga aspekti gramatikor emri i një njeriu. P. sh. Emri Dreni, a është drejt Dren apo Dreni
P.sh Dren Sokoli apo Dreni Sokoli
Falemnderit dhe ju përshëndes t gjithëve
Mirëdita Interfacex!
Unë mendoj se nga ana gramatikore, emri Dren Sokoli (bëhet fjalë për emër mashkull) është i saktë. Kur e thërret dikë " o Dreni ... " atëherë përdoret/shkruhet mbaresa i.

Ditën e mire!
egnatia
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri

Benutzeravatar
Interfacex
Member
Beiträge: 68
Registriert: Mo, 21. Mai 2007, 17:46

Sa, 15. Dez 2007, 16:42

Tung Egnatia
Flm për përgjegje, por këtë që e shruve ështe trajtë thirëse me parashtesë "o" dhe në këtë rast mudet të përdoret edhe trajta "o Dren" nëse pajtohesh.
Mua më merr mendja se kjo trajtë Dreni dmth. me sufiksin "i" më shumë anon kah trajta e lakimit të emrave p.sh. nëse pyet dikush "kush e bëri këtë--Dreni.
Por a ka domethënie emri Dren në shqip?

Cora
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 153
Registriert: Mo, 14. Nov 2005, 14:42

Sa, 15. Dez 2007, 17:13

Interfacex hat geschrieben:.
Por a ka domethënie emri Dren në shqip?
Po,emri Dren ka domethënie,vjen nga Dre(ri)= Hirsch
sei ein Vorbild- imWort, imWandel, in Liebe.

Benutzeravatar
egnatia
Danke für die vielen Übersetzungen
Danke für die vielen Übersetzungen
Beiträge: 2932
Registriert: Fr, 15. Jul 2005, 12:58

Sa, 15. Dez 2007, 17:48

Interfacex, zanorja o, nuk është parashtesë (parashtesa quhen ato morfema fjalëformuese që në përbërjen e fjalëformës qëndrojnë para rrënjës, p.sh.: mos-besim, ç-liroj etj), ajo është një pjesëz e vendosur para emrit në numrin njejës dhe quhet pasthirrmë. Unë e dhashë thjesht si shembull për të parë ndryshimin. Emrat e njerëzve bëjnë pjesë tek emrat e përveçëm, dhe se emrat e përveçëm përdoren edhe në trajtën e pashquar kur paraprihen nga folja quaj, p.sh.: atë e quajnë Ardian, Dren, ose ajo quhet Liri etj, prandaj besoj se në këtë rast kur tregohet emri me të cilin është emërtuar personi (si quhet ai), është më e rregullt të shkruhet nga ana gramatikore Dren Sokoli, pa mbaresën i. :)
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri

Benutzeravatar
Kusho1983
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 2625
Registriert: Di, 05. Jul 2005, 14:48

Re: Dren apo Dreni

So, 16. Dez 2007, 19:29

Interfacex hat geschrieben:Mirdita të gjithëve
Nëse din dikush të më pergjigjet se si është saktë nga aspekti gramatikor emri i një njeriu. P. sh. Emri Dreni, a është drejt Dren apo Dreni
P.sh Dren Sokoli apo Dreni Sokoli
Falemnderit dhe ju përshëndes t gjithëve
ta hulumtosh gramatiken e emrit"dren"osht disi problematike,mqs.nuk egsiston asi gramatik per emra,e kshu n'gjuhen shqipe nuk ka rregulla per emra.dmth.emer osht thujse çdo gjo...
e mqs.dreni osht i fjal per i kafsh,kjo dmth.se nuk osht emer tipik(si psh.bledar apo diana)nuk ka asi gramatik per emrat...

Benutzeravatar
egnatia
Danke für die vielen Übersetzungen
Danke für die vielen Übersetzungen
Beiträge: 2932
Registriert: Fr, 15. Jul 2005, 12:58

Re: Dren apo Dreni

So, 16. Dez 2007, 21:15

@ Kusho 1983,
edhe në gjuhën shqipe emri ka kategoritë e veta gramatikore. Përgjigjja duhet kërkuar tek formimi i emrave, tek mënyrat fjalëformuese, pra, tek prejardhja dhe kompozimi. Prejardhja mund të jetë -) me prapashtesë; -) me parashtesë; -) parashtesore-prapashtesore dhe pa ndajshtesë. Në këtë rast emri Dren është në trajtën e pashquar. Emrat e njerëzve dhe të kafshëve bëjnë pjesë në grupin e emrave të përveçëm...

egnatia
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri

lagja
Member
Beiträge: 22
Registriert: Di, 23. Aug 2005, 11:12

Re: Xh ose Gj

Di, 10. Jun 2008, 8:08

[quote="lagja"]Përshëndetje

Emri Vaxhid nuk eshte emer shqiptar do te thuaja. Nqs do te ishte i tille, do te shkrueshe ne toskerisht me xh dhe gegërisht me gj.[/quote]
Nur der hat das Recht auf Kritik, der von Herzen hilfreich ist !

Benutzeravatar
kesulkuqja
Member
Beiträge: 60
Registriert: Di, 31. Jul 2007, 17:13

Di, 10. Jun 2008, 20:23

nuk eshte e mundur qe nje emer shkruhet ndryshe ne dialektin geg e ne dialektin tosk. shumica e kosovareve nuk dallojne tingujt gj dhe xh, por kjo nuk ka ndikim ne drejteshkrim.
ti the se emri yt vjen nga arabishtja e me siguri te madhe ka hyre ne gjuhen shqipe nepermjet gjuhes turke. turqishtja nuk e ka tingullin gj, prandaj duhet te shkruhet emri vaxhid patjeter me xh.

Benutzeravatar
egnatia
Danke für die vielen Übersetzungen
Danke für die vielen Übersetzungen
Beiträge: 2932
Registriert: Fr, 15. Jul 2005, 12:58

Pyetje nga gramatika e gjuhes shqipe

So, 24. Aug 2008, 11:20

Interfacex, shiko në këtë link për fjalën "dren" http://www.fjalorshqip.com/
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri

Benutzeravatar
Interfacex
Member
Beiträge: 68
Registriert: Mo, 21. Mai 2007, 17:46

Do, 28. Aug 2008, 16:00

Gramatikissht si eshte sakte nje emer njarzor p. sh, Emri Dreni
A duhet femija te quhet Dren apo Dreni?
Tungi

Benutzeravatar
[DelFini]
Member
Beiträge: 99
Registriert: Mo, 14. Nov 2005, 8:27

Di, 02. Sep 2008, 16:34

emri ne gjuhen shqipe ka dy trajta, te shquaren dhe te pashquaren. Pra gjdo emer ne shqip ka dy forma.Edhe emri Dreni, ka trajten e shquar "Dreni" edhe trajten e pashquar "Dren".
Emrat e njerzve zakonisht thuhen ne trajten e shquar ne rastet kur folet per ta psh:
Dreni u zgjua nga gjumi, Dreni po lun me top, Dreni po fol shqip etj
Po ne pytjen se qysh e ki emnin zakonisht jepet emni ne trajten e pashquar:
-Si quheni?
-Une quhem Dren.


ua sa moti e kom msu ket msim nuk e di a kom harru dicka :)

Ikona
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 311
Registriert: Mi, 01. Mär 2006, 13:01

Di, 02. Sep 2008, 22:35

[DelFini] hat geschrieben:emri ne gjuhen shqipe ka dy trajta, te shquaren dhe te pashquaren. Pra gjdo emer ne shqip ka dy forma.Edhe emri Dreni, ka trajten e shquar "Dreni" edhe trajten e pashquar "Dren".
Emrat e njerzve zakonisht thuhen ne trajten e shquar ne rastet kur folet per ta psh:
Dreni u zgjua nga gjumi, Dreni po lun me top, Dreni po fol shqip etj
Po ne pytjen se qysh e ki emnin zakonisht jepet emni ne trajten e pashquar:
-Si quheni?
-Une quhem Dren.


ua sa moti e kom msu ket msim nuk e di a kom harru dicka :)
po, ke harru qe gjdo nuk e duron (i dhemb zemra) gramatika e gjuhes se sotme shqipe.....

pak shaka, mos e merr ngusht....

Benutzeravatar
[DelFini]
Member
Beiträge: 99
Registriert: Mo, 14. Nov 2005, 8:27

Mo, 15. Sep 2008, 15:45

Ikona hat geschrieben:
[DelFini] hat geschrieben:emri ne gjuhen shqipe ka dy trajta, te shquaren dhe te pashquaren. Pra gjdo emer ne shqip ka dy forma.Edhe emri Dreni, ka trajten e shquar "Dreni" edhe trajten e pashquar "Dren".
Emrat e njerzve zakonisht thuhen ne trajten e shquar ne rastet kur folet per ta psh:
Dreni u zgjua nga gjumi, Dreni po lun me top, Dreni po fol shqip etj
Po ne pytjen se qysh e ki emnin zakonisht jepet emni ne trajten e pashquar:
-Si quheni?
-Une quhem Dren.


ua sa moti e kom msu ket msim nuk e di a kom harru dicka :)
po, ke harru qe gjdo nuk e duron (i dhemb zemra) gramatika e gjuhes se sotme shqipe.....

pak shaka, mos e merr ngusht....

gjdo , gjithqka , çkado, çdo .. hmm gramatikes t'gjuhes shqipe i vyn ni rishqyrtim esencial :)

Benutzeravatar
egnatia
Danke für die vielen Übersetzungen
Danke für die vielen Übersetzungen
Beiträge: 2932
Registriert: Fr, 15. Jul 2005, 12:58

Mo, 15. Sep 2008, 16:50

Përshëndetje, DelFini!

Çfarë do të thuash ose mendon ti konkretisht me fjalët: "gramatikes t'gjuhes shqipe i vyn ni rishqyrtim esencial"?

flm,
egnatia
Koha s'vjen pas teje, ti hiq pas kohese!
Naim Frasheri

Ikona
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 311
Registriert: Mi, 01. Mär 2006, 13:01

Di, 16. Sep 2008, 11:23

[DelFini] hat geschrieben:
Ikona hat geschrieben:
[DelFini] hat geschrieben:emri ne gjuhen shqipe ka dy trajta, te shquaren dhe te pashquaren. Pra gjdo emer ne shqip ka dy forma.Edhe emri Dreni, ka trajten e shquar "Dreni" edhe trajten e pashquar "Dren".
Emrat e njerzve zakonisht thuhen ne trajten e shquar ne rastet kur folet per ta psh:
Dreni u zgjua nga gjumi, Dreni po lun me top, Dreni po fol shqip etj
Po ne pytjen se qysh e ki emnin zakonisht jepet emni ne trajten e pashquar:
-Si quheni?
-Une quhem Dren.


ua sa moti e kom msu ket msim nuk e di a kom harru dicka :)
po, ke harru qe gjdo nuk e duron (i dhemb zemra) gramatika e gjuhes se sotme shqipe.....

pak shaka, mos e merr ngusht....

gjdo , gjithqka , çkado, çdo .. hmm gramatikes t'gjuhes shqipe i vyn ni rishqyrtim esencial :)
delfni,

njemend cfare domethenie ka ky esensializmi ne shqyrtimin e gjuhes...

mos deshe valle te na preferosh neve si kane bere kroatet ku kane futur fjale e pafjale ne leksikone te tyre kinse per te zgjeruar gjuhen dhe per te bere "gjuhen kroate gjuhe ne vete"e cila defakto eshte inekzistente, sepse ka rrenjet ne sllavizem...ky lloj veprimi eshte bastardizem i gjuhes e hiq me shume..

leje pash ni zot mos na lodh me keso "shqyrtime esenciale"...se ka kush merret me to...

Benutzeravatar
[DelFini]
Member
Beiträge: 99
Registriert: Mo, 14. Nov 2005, 8:27

Di, 16. Sep 2008, 16:34

hahah
qy,
mfalni se e pasna formulu gabim:).

jo nuk kom mendu qe duhet me u rishqyrtu gjithqka esenciale ne gramatiken e gjuhes shqipe, po kom mendu qe duhet me u marr ma shum me te edhe me e aktualizu ma shpesh.
okej tash ju kishit me pyt qka po don me thon me aktualizim.
eh me kto mendoj qe me u shqyrtu leksiku i gjuhes me u fut fjal te reja edhe si ma me randsi KJO ME U PERHAP NE POPULL , se gjuha evulon vazhdimisht edhe nese nuk ka perkujdesje institucionale ather qoroditet si qysh u qorodit per momentin e shum shqiptar nuk e folin sakt gjuhen e tyne ( perfshi edhe mu ).

e bile po me intreson pse nuk bon me shkru gjdo ? :)

Benutzeravatar
Denisa*
Danke für die vielen Übersetzungen!
Danke für die vielen Übersetzungen!
Beiträge: 462
Registriert: Mi, 02. Mai 2007, 11:09

Mi, 17. Sep 2008, 11:43

e bile po me intreson pse nuk bon me shkru gjdo ?

Në dialektin tosk shkruhet/flitet çdo, në atë geg gjdo. Ti në shkollë si e ke mësuar?
Zuletzt geändert von Denisa* am Do, 18. Sep 2008, 8:24, insgesamt 1-mal geändert.
Amore, gli uomini che cambiano, sono quasi un ideale che non c'è


Je t'aime ma mie.

Ikona
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 311
Registriert: Mi, 01. Mär 2006, 13:01

Mi, 17. Sep 2008, 20:44

Delfin,

sa per mua, mund ta shkruani ne vend gjdo edhe shdo, nese nuk ia vrane veshin, vetem shpresoje te mos jeni ndonje pedagog e me dal para "miletit" do ishte tmerr..

ps. nuk ma merr mendja qe i takoni kategorise se gjdo-ve e shdo-ve, se "bash" njefar shejtani u prezentove me kete shkrimin e fundit...

hajde te fala pa shqyrtime esenciale :)

Benutzeravatar
[DelFini]
Member
Beiträge: 99
Registriert: Mo, 14. Nov 2005, 8:27

Do, 18. Sep 2008, 15:19

haha e vertet qe gjdo osht gabim po ne internet osht ma leht me e shkru sesa çdo , sikur lenja anash ne disa raste e shkornjes ë apo zavendsimi i saj me e sikurse edhe i ç me q.
Krejt kto me i thon para "miletit" osht tmerr, por jo aq tmerr edhe para "miletit" te internetit :)

Ikona
Senior Member
Senior Member
Beiträge: 311
Registriert: Mi, 01. Mär 2006, 13:01

So, 21. Sep 2008, 23:38

Tungjatjeta "Shejtan" Djali alias Delfini....

natyrisht qe ne internet sillet "lloj-lloj mileti" e hero i tastaturave pa zot e pa pushtet..por edhe ketyre heronjeve duhet treguar rrugen qe te behen hero te "plote"

nje pershendetje te shpejte nga une...I.

Zurück zu „Shqip“